Bližnjice na tipkovnici

– tipka Win + puščica levo – postavi okno ob levi del zaslona
– tipka Win + puščica desno – postavi okno ob desni del zaslona
– tipka Win + puščica gor – maksimizira okno
– tipka Win + puščica dol – zmanjša okno na predhodno velikost
– tipka Win + M – pomanjša vsa odprta okna
– tipka Win + Home – minimira/obnovi vsa odprta okna, razen aktivnega
– tipka Win + L – zaklene vaš računalnik
– tipka Win + Tab – prikaže odprta okna v obliki vrtiljaka za lažji pregled

Orodje za obrezovanje (Snipping tool), Print Screen in Problem Steps Recorder

Ste pri delu z računalnikom naleteli na težavo oz. vam je sistem sporočil, da je prišlo do napake, vi pa svojemu sistemskemu administratorju niste znali opisati težave? Zakaj bi se mučili z razlago, če pa lahko enostavno zajamete prikaz zaslona in ga pošljete vašemu računalničarju. Operacijski sistem Windows 7 vam omogoča na tri različne načine.

1. Print Screen
Na tipkovnici poiščete tipko na kateri piše PRTSC  (včasih, sploh na prenosnikih, je na tej tipki še kak drug ukaz, zato pazite, da bo računalnik sprejel željen ukaz). Nato pa lahko zajeto sliko z ukazom CTRL+V enostavno prilepite v urejevalnik besedila (Word), slikarja (Paint) ali pa v novo sporočilo v Outlooku, Gmailu,.. Vse skupaj nato po elektronski pošti lahko pošljete vašemu računalničarju.

2. Orodje za obrezovanje (Snipping tool)
S tem orodjem lahko zelo hitro in enostavno zajamemo trenutni prikaz zaslona, vendar za razliko od ukaza PRTSC, lahko sami določimo kateri del zaslona želimo zajeti. Zajeto sliko lahko nato pošljemo po pošti ali pa si jo shranimo na računalnik. Orodje se nahaja pod “Start” >  vsi Programi (All Programs) > Pripomočki (Acessories).

3. Problem Steps Recorder
To zelo praktično orodje je noviteta v okolju Windows 7 (glede na njegove predhodnike). Program oz orodje enostavno zaženemo tako, da kliknemo na “Start” in pod iskalnikom vpišemo “psr” (seveda brez narekovajev) in pritisnemo tipko “ENTER”. Odpre se nam program oz. orodje, nato pa kliknemo na “start recording” in ponovite postopek (zaporedje klikov), ki vas je pripeljalo do opozorilnega okna o napaki). Ko se vam izpiše napaka, preprosto v orodju samo še kliknete na “stop recording”, shranite v poljubno mapo in pošljete po e-pošti vašemu računalničarju, ki bo tako lahko videl kaj ste kliknili preden se vam je pojavilo okno o napaki in s tem lažje ugotovil v čem bi lahko bila težava.