VARNO 2017

Leto je naokoli, praznično vzdušje je povsod okrog nas. Čas je, da pregledamo kakšno je bilo leto 2016 glede informacijske varnosti.

Pripravili smo kratek povzetek nevarnostih, ki so v zadnjem letu ogrožale vaše dragocene podatke oziroma informacije in s tem ogrožale vaše poslovanje.

Leto 2016 minilo v znamenju izsiljevalskih virusov

Izsiljevalske viruse poznamo že dalj časa, vendar se od leta 2014 nevarnost okužbe eksponentno povečuje. Samo marca letos so na SI-CERTu prejeli skoraj 300 prijav. Okužene so bile številne šole, knjižnice, zdravstveni domovi, mestne občine, lekarne, muzeji, majhna in velika podjetja ter številni posamezniki.

Ob odprtju okužene priponke se zažene virus, ki zašifrira vse dokumente na računalniku, v zameno za šifrirni ključ pa mora žrtev plačati odkupnino v višini od 500 do 1500 evrov (v bitcoinih).

Izsiljevalski virusi, ki se širijo prek okuženih priponk v elektronski pošti so samo v letošnjem letu slovenskim podjetjem povzročili skupno za več kot milijon evrov škode. (avtor: varninainternetu – link)

Ne pustite se ujeti nepripravljene. Zaščita pred izgubo podatkov je bistveno cenejša od posledic. 

Ko se zgodi…

Vsi se spomnimo obdobja, ko je po širšem območju države preglavice delal žled. Posledice v naravi so bile več kot očitne, velika škoda pa je nastala tudi v gospodarstvu.

Žled je bil samo ena izmed “nepredvidljivih” situacij, ki so v zadnjem času vplivala na poslovanje velikega števila podjetij. Le ta nas je jasno opozoril, da se moramo zaščiti. Tudi pred požarom, poplavo, potresom ali pa krajo.

Letos je bilo zabeleženih več deset primerov izgube podatkov zaradi elementarnih nesreč (popleve, požar, vetrolom,…), ki so povzročile še bistveno večjo škodo kot žled.

Spoznajte dejanski primer posledic in stroškov izpada poslovanja podjetja zaradi nedelujočega informacijskega sistema, nastalega zaradi žledu.

Podjetje, ki se ukvarja s prodajo izdelkov je doživelo izpad poslovanja zaradi žledu. Podjetje je imelo svoje podatke le na eni lokaciji (strežnik) in zaradi električnega izpada je bilo njegovo poslovanje onemogočeno za več kot 7 dni. Podjetje je izračunalo, da je v primeru izpada, daljšega od 2 dni, njihov strošek izpada poslovanja 6.000€ dnevno.

Še vedno niste prepričani?

Naša prednost je, da imamo v ekipi tako izkušene strokovnjake na področju implementacij naprednih informacijskih storitev kot tudi certificirane vodilne presojevalce sistemov upravljanja informacijske varnosti (ISMS Auditor). Le takšna ekipa vam lahko implementira varne in napredne rešitve, ki bodo zavarovale vaše poslovanje ter vam izboljšale poslovne procese.

Pripravimo vas tudi na certifikacijo z ISO 27001:2013 ali le delno uredimo vaše varnostne politke glede na zahteve poslovanja oziroma vrsto vaših informacij. Poskrbimo tudi za GMP ali GLP skladnost.

Naročite brezplačni pregled informacijskega sistema, ki ga opravi certificiran strokovnjak s področja informacijske varnosti in več kot 10 letnimi izkušnjami iz implementacij naprednih informacijskih rešitev v velikih poslovnih okoljih.